ブータン料理実験(3)-蕎麦食と家庭料理


エマダツィ(トマトと唐辛子のチーズ炒め)
メリー・クリスマス!
今夜も23日のブータン料理実験の続報です。私が担当したのは、エマダツィという最も有名な家庭料理です。もちろん、プナップ・ウゲン・ワンチュクさんの料理本(2014)に従って調理しました。以下、材料と作り方です。
Ingredients(材料)
・6/7 pieces of chillies
・1/2 ball of cheese
・1 onion
・1 tomato
・salt
・2 tbsp of oil
<日本語訳>
・唐辛子6~7個(ブータン唐辛子は鳥取の甘長唐辛子くらいのサイズ)
・チーズ1/2ボール
・玉ねぎ1個
・トマト1個
・塩
・油大さじ2


Preparation(準備)
Cut the chillies into halves lengthwise and slice the onion and tomato separately. Cook the chillies and onion slices in one cup of water for 3 minutes. Add oil or butter and cook till the chillies become tender. Rule: do not close the lid. Next add the cheese and cook for another 3 minutes. When the cheese melts and blends with other ingredients add tomato and salt and cook further. When the tomato melts, blend all the mixture.
<日本語訳>
唐辛子を縦に半分に切り、玉ねぎとトマトを別々にスライスします。唐辛子と玉ねぎのスライスを1カップの水で3分間調理します。油またはバターを加え、唐辛子が柔らかくなるまで調理します。規則:蓋を閉めないでください。次にチーズを加え、さらに3分間調理します。チーズが溶けて他の材料と混ざったら、トマトと塩を加えてさらに調理します。トマトが溶けたら、すべての具材を混ぜ合わせます。
